Rondrit Naway

Bij Naway uit Edingen rijden anno 2011 nog steeds twee bussen in de oude oranje-witte NMVB livrei rond. Het feit dat het hier om twee speciale bussen gaat - een A280 en een A500 - maakt het geheel nog specialer. Tijd voor een rit dus, die voor de vzw Patrimoine Bus & Car georganiseerd werd.

Naway is exploitant op enkele lijnen in het noordoosten van Henegouwen. We starten op lijn 471 (Halle - Edingen - St-Pieters-Kapelle). In Bierghes houden we halt aan de Moulins Jespers.

Het lieflijke Wisbecq wordt bediend door een variante van lijn 115B, die intussen als 472 door het leven gaat. We stoppen even voor de kerk.

Aan het station van Edingen plaatsen we lijn 94B (Ath-Edingen) eventjes op de film. Naway rijdt ook enkele ritten op deze lijn, die er in 1984 kwam na het IC/IR-plan.

De halte Beuterkens te Sint-Pieters-Kapelle is eindhalte voor enkele schoolritten op lijnen 471 en 160.

Lijn 42 is een redelijk onbekende schoollijn tussen Edingen en Neufvilles. Hierop vind je meestal de oudste bus van Naway. Onze eerste halte op deze lijn is in Hoves Rue de Bois d'Ecluse.

Onze bus in het centrum van Lombise.

Daarna gaat het richting Ath, om lijn 94B te volgen tot in Silly (Opzullik). Een eerste halte in Gislenghien.

Aan het station van Silly komen lijnen 94B en 87B (Ronse-Edingen) samen. Het is het eindpunt voor enkele ritten.

Het station op het vroegere tracé van lijn 94 te Bassilly (Zullik).

In de Rue du Faubourg te Quenast komen we spoorlijn 115 een eerste keer tegen.

Het station van Rebecq-Rognon.

In de Vallées des Oiseaux (Haute-Franchise) treffen we nog een brug van de oude spoorlijn 115 aan. Daarna ging het terug richting Halle.

Terug naar boven