De Lijn bestelt 60 e-bussen bij VDL en Van Hool

De raad van bestuur van De Lijn heeft de bestelling goedgekeurd van 60 elektrische bussen bij Van Hool en VDL. Deze bestelling is een volgende stap in het vergroeningsprogramma van De Lijn om tegen 2035 de volledige vloot en bijhorende infrastructuren emissievrij te maken.

Van Hool en VDL kwamen als best geplaatste inschrijvers uit de openbare aanbestedingsprocedure, waaraan 11 kandidaten deelnamen. Ze beantwoordden het best aan de gunningscriteria en boden de beste prijs-kwaliteitsverhouding aan inzake total cost of ownership (TCO), autonomie tussen laadbeurten, technische kwaliteit en look & feel. Als best gerangschikte inschrijver mag Van Hool 60 % van de 60 e-bussen of 36 stuks leveren, VDL als tweede gerangschikte 40 % of 24 stuks. De e-bussen worden geleverd vanaf het laatste kwartaal van 2022. Deze bestelling gaat over een bedrag van bijna 28 miljoen euro.

De nieuwe Van Hool A12.

bla

Bij Van Hool gaat het om het nieuwe model A12 uit de « A-range ». Bij VDL gaat het om het nieuwe type Citea LF-122 in een twee- en een driedeurs variant. De nieuwe stadsbussen van VDL Bus & Coach zijn volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn en hebben trendsettende kenmerken. De e-bussen hebben een batterijpakket van 490 kWh. Opmerkelijk feit: de instapdeur krijgt één enkel blad.

De VDL Citea LF-122.

bla

De raad van bestuur heeft ook de bestelling goedgekeurd van bijhorende laadinfrastructuur bij twee leveranciers, Spie-Ekoenergetyka en het Nederlands bedrijf Heliox. Beide leveranciers zullen elk de helft van de bestelling installeren en in bedrijf stellen. Deze laadinfrastructuur zal ervoor zorgen dat de eerste e-bussen en e-hybrides op hun stelplaatsen geladen kunnen worden.

Deze bestellingen worden gefinancierd via NextGenerationEU, het Covid-relanceplan van de EU

Bron: persberichten De Lijn, VDL

Terug naar boven