Opgelet! Deze pagina wordt momenteel niet meer bijgewerkt.

De Lijn Limburg

KURINGEN

  • Beverlo
  • Winterslag
  • Kinrooi
  • Lanaken
  • Sint-Truiden
      • Tongeren
centrale werkplaats bus/stelplaats

onderhoudscentrum/stelplaats
onderhoudscentrum/stelplaats
onderhoudscentrum/stelplaats
onderhoudscentrum/stelplaats
onderhoudscentrum/stelplaats
stelplaats

De groep Limburg van de Buurtspoorwegen ging in 1991 geruisloos over in een nieuwe entiteit van De Lijn. Het enige - misschien jammere - wapenfeit van belang in die periode was het doorknippen van enkele lijnen aan de taalgrens.

De centrale werkplaats voor De Lijn Limburg bevindt zich te Kuringen. Deze nieuwe stelplaats vervangt sinds de zomer van 2017 de voormalige stelplaats van Hasselt, die zich nabij het station bevond. Op de terreinen van de nieuwe stelplaats werden voordien al afgedankte bussen gestand.

De eerste nieuwe stelplaats was die van Kinrooi. Deze werd in juli 1997 in gebruik genomen en verving de stelplaatsen van Bree en Maaseik.

De voormalige stelplaatsgebouwen van Maaseik werd in de loop van 2005 afgebroken. In Bree maakte het complex plaats voor appartementen en sociale woningen.

Het onderhoudscentrum/stelplaats Beverlo ontstond in 2000 toen de stelplaatsen van Leopoldsburg, Koersel (beide afhankelijk van Hasselt) en Tessenderlo (met een eigen onderhoudscentrum) opgeheven werden. Deze laatste stelplaats moest plaats ruimen voor een zwembad.

Het derde project was Winterslag. Hier ging in 2006 de nieuwe stelplaats open. Deze dient als vervanging voor de stelplaatsen te Genk (die nadien nog gebruikt werd om afgevoerde bussen te stallen) en Meeuwen (dat niet meer was dan een simpele parking voor een aantal bussen).

De oude stelplaats van Tongeren aan de Elf Novemberwal werd in het voorjaar van 2008 verlaten voor een tijdelijk onderkomen in de Ambiorixkazerne. Met bouw van de nieuwe stelplaats - nabij het station - werd in februari 2010 aangevat. Op 1 oktober 2011 werden de installaties in gebruik genomen. Er is plaats voorzien voor 54 bussen. Tegelijkertijd werd de stelplaats van Bilzen gesloten.

Ook Sint-Truiden kreeg een nieuwe stelplaats. De nieuwe installaties - in het industriepark van Brustem - werden begin juni 2015 in gebruik genomen.

Op dit ogenblik bevindt enkel de stelplaats van Lanaken zich nog in de oorspronkelijke gebouwen uit de periode van de Buurtspoorwegen.

Terug naar boven