Opgelet! Deze pagina wordt momenteel niet meer bijgewerkt.

De Lijn Oost-Vlaanderen

DESTELBERGEN
      • Kalken
      • Zomergem

  • Gentbrugge
      • Gentbrugge (E17)

  • Hofstade
      • Oudenaarde
      • Sint-Lievens-Houtem

  • Sint-Niklaas
centrale werkplaats bus
stelplaats
stelplaats

centrale werkplaats tram/stelplaats
stelplaats

onderhoudscentrum/stelplaats
stelplaats
stelplaats

onderhoudscentrum/stelplaats

In 1991 moesten in Oost-Vlaanderen de lokale groep van de buurtspoorwegen met het stadsbedrijf van Gent samengevoegd worden. Dit bedrijf had naast bussen en trams sinds 1989 ook trolleybussen in dienst. Deze zouden de komende 19 jaar in het Gentse stadsbeeld blijven.

Oost-Vlaanderen kent een roulatiesysteem tussen de hoofdstelplaats en haar nevenstelplaatsen. Hier streeft men om zoveel mogelijk het zelfde type bus terug in de kleine stelplaatsen te krijgen. Dit heeft onder andere te maken het feit dat iedere chauffeur met gelijk welk type bus mag rijden zonder dat deze daarvoor de nodige opleiding heeft genoten.

Oost-Vlaanderen telt 4 onderhoudscentra annex hoofdstelplaatsen en heeft Destelbergen als centrale werkplaats.

De stelplaats Oudenaarde is een apart geval, de autobussen komen voor onderhoud naar Destelbergen maar is voor qua exploitatie afhankelijk van Hofstade. Uit de stelplaats van St-Lievens-Houtem gaan de standaardbussen op onderhoud naar Hofstade, de geledes naar Destelbergen.

De stelplaats van Hamme, die vroeger van St-Niklaas afhing, werd in 2000 gesloten.

In 2004 werd een tijdelijke stelplaats ingericht onder het viaduct van de E17 te Gentbrugge, dit omdat de portie geledebussen steeds aangroeit waardoor de stelplaats van Gentbrugge te klein werd. Nu is deze stelplaats de thuis van twee reeksen A300 (2782-2814 en 3795-3812) en 28 gelede bussen.

Na het verdwijnen van de trolleys hebben nu dieselbussen een thuis gekregen in de trolleyloods van Gentbrugge.

Begin 2006 werden de stelplaatsen van Bassevelde en Lochristi, die afhankelijk waren van Destelbergen, gesloten. Een deel van de diensten van Bassevelde ging toen over naar Zomergem.

De stelplaats van Kalken werd in 2004-2005 gerenoveerd en uitgebreid van 10 naar 21 plaatsen. Ook de stelplaats van Destelbergen werd de voorbije jaren gesaneerd en gerenoveerd.

Het volgende project dat opgeleverd werd (oktober 2011), is de nieuwe stelplaats in Zomergem. Er zal parking voorzien worden voor een vijftigtal bussen. De nieuwe stelplaats vervangt de oude stelplaats van Zomergem en die van Nevele vervangen. De verhuis gebeurde in het begin van januari 2012.

Ook Oudenaarde kreeg een nieuwe stelplaats nabij de Westerring in Eine. Deze werd begin april 2013 ingehuldigd.

In september 2016 werd de nieuwe stelplaats van Sint-Niklaas (op het Europark Zuid) ingehuldigd. Deze kwam er omdat de voormalige stelplaats te klein geworden was.

Ten slotte is het nog het project Wissenhage. Het is de bedoeling een nieuwe stelplaats te bouwen voor 84 gelede trams, 55 standaardbussen en 100 gelede bussen. Die stelplaats komt aan de overkant van de Nieuwevaart - de trambrug om tot daar te raken is al aangelegd.

Terug naar boven