Van Hool mag 21 brandstofcelbussen bouwen

Van Hool heeft een subsidieovereenomst met de EU Hydrogen Fuel Cell Joint Undertaking afgesloten om 21 nieuwe brandstofcelbussen te bouwen. Dit akkoord vormt een onderdeel van het 3Emotion Programma.

Ballard zal aan Van Hool 21 nieuwe brandstofcelmodules leveren, die door Van Hool in haar bussen ingebouwd gaan worden. De levering van deze modules is voorzien voor dit en volgend jaar.

De Lijn 5602 tijdens de persvoorstelling. © De Lijn.

De EU Hydrogen Fuel Cell Joint Undertaking is een publiek-private samenwerking, gericht op het ondersteunen van onderzoek, technologische ontwikkeling en het voorstellen en ondersteunen (via subsidies) van deze technologie in het veld. Via het Framework KP7 hebben de Europese Unie en enkele industriepartners tussen 2008 en 204 elk al 470 miljoen euro besteed aan het ontwikkelen van de brandstofceltechniek. In het nieuwe programma - Horizon 2020 - komt daar nog eens 700 miljoen euro bovenop, waarvan de EU 50% bijdraagt.Het project dat aan Van Hool toegekend - voor een bedrag van 41,8 miljoen euro - is zorgt voor 55 voltijdse banen voor vijf jaar. De 21 bussen - zowel in een 12 meter als gelede versie - zullen in Vlaanderen (vijf gelede exemplaren), Londen, Rome, Rotterdam en het Franse Cherbourg gaan rijden.

Terug naar boven