Iveco Bus

Iveco had iets te vieren op deze editie van Busworld: de Magelys werd tot Coach of the Year 2016 gekroond. Op de stand staat ook de nieuwe Magelys « Lounge ». Deze car doet ondermeer dienst als tourbus van het Nieuw Zeelandse rugbyteam, de « All Blacks ».

Deze nieuwe Magelys Lounge is de « full options » versie van de Magelys, en is op de Pro-versie gebaseerd. De passagiers genieten van een glazen dak, optioneel zijn er aanpasbare hoofdsteunen, USB-poorten, radio en zelfs twee lounges. De Magelys komt in twee lengtes: 12,20 en 12,80 meter. De tentoongestelde Magelys heeft een lengte van 12,80 meter en biedt plaats aan 44 passagiers.

De Magelys Lounge

Binnen en buiten waren maar liefst twaalf bussen te zien.

Binnen staan naast de nieuwe Magelys, twee Crossway in een 13 meter-uitvoering (de gewone en de LE versie), een Urbanwaycity bus in de Bus Rapid Transit versie en twee nieuwe minibusjes: de Daily Tourys en de DailyLine Electric. Buiten staat de Magelys, een CrosswayPro, een Crossway LE City volgens de normen van de VDV, een Urbanway met een aardgasmotor en twee Daily: de CNG Line en de Tourys die uitgerust is met de nieuwe Hi-Matic automatische versnellingsbak.

Van de Crossway zijn intussen al zo'n 25000 exemplaren verkocht. Recent werd nog een reeks van de LE-versie aan De Lijn afgeleverd. Naast deze LE-versie zijn er nog de Pop - ontworpen voor schoolvervoer, met een lengte van 12,9 meter, de Crossway Line - als interstedelijke bus en de Crossway Pro, die moet dienen als tweeverdiener.

Behalve gewone diesel kan de Tector motor nu ook op HVO (hydrogenerated vegetable oil) rijden. Dit is een hoogwaardige biodiesel, die met gewone diesel vermengd kan worden zonder een negatieve invloed op de motor te hebben. Met deze biodiesel kan de uitstoot van CO2 tussen 30 en 90 procent verminderd worden.

Op de stand is een Crossway Line te zien, met een lengte van 12,90 meter, 59 zitplaatsen en een maximum van 30 staanplaatsen. Buiten staan een Crossway Pro en een Crossway LE City.

De Crossway LE Line

Twee nieuwe Daily minibussen

De Daily bestaat in drie versies: de Tourys, Line en Citys. Er kan nu gekozen worden uit drie motoren: een dieselversie van ofwel 146 of 170 pk, een aardgasmotor (136 pk) of een elektrische motor van 80 kW. De Tourys heeft een kwaliteitsvolle afwerking en kan zich op dat vlak gerust met de Magelys meten. De tentoongestelde versie op Busworld is een 65C HD met een motor van 170 pk, is 7,515 meter lang en heeft 19 zitplaatsen. De Line versie is geschikt voor lijn- en schoolvervoer. Deze versie bestaat in drie lengtematen en kan tot 22 passagiers vervoeren. Buiten staat een Daily Line met een aardgasmotor. De Citys is er exclusief voor lijnvervoer. Hij heeft als enige een dubbelbladsdeur en kan voorzien worden met een oprijplaat voor minder mobiele reizigers.

Eén van de Daily Line voor Keolis.

Op Busworld stelt Iveco zijn Daily Electric 50C H3 voor. Deze Daily met een lengte van 7,120 meter heeft 16 zitplaatsen en is geschikt voor kleinstedelijk vervoer. In vergelijking met de vorige elektrische versie van de Daily heeft het busje een actieradius van 110 tot 160 km (met respectievelijk 2 of 3 batterijen). De batterijen worden met vrijgekomen remenergie opgeladen. Daarnaast kan het busje ook gewoon opgeladen worden: oplaadtijden gaan van 2 tot 24 uur, naargelang de oplaadmodus.

De Daily Electric.

Urbanway

De Urbanway is beschikbaar in drie lengtematen: 10,6, 12 en 18 meter. Er kan gekozen worden tussen een gewone dieselmotor (Euro 6 met HI-SCR technologie), aardgas of hybride. Desgewenst kan de bus een BHNS (Bus à Haut Niveau de Service) look meekrijgen.

De Urbanway Hybrid

De standaardversie van de Urbanway die te zien is wordt aangedreven door de Iveco Cursor 9 Euro 6 motor van 360 pk. Er kunnen 21 zittende passagiers vervoerd worden. De bus is ook beschikbaar in een BHNS versie. Buiten staat een Urbanway met aardgasaandrijving. Motor van dienst is hier de Cursor 8 Euro 6 CNG. In Frankrijk blijft Iveco marktleider als het op bussen met aardgasaandrijving aankomt. Daarnaast kunnen aardgasbussen van Iveco ook op biomethaan rijden, dat uit organisch afval opgewekt wordt.

De Urbanway CNG

Iveco heeft ook een hybride aandrijving in huis. Na de « Stop & Start » hybride bussen, gemaakt op het platform van de Citelis, is er nu de « Arrive & Go », gebaseerd op de Urbanway. Tijdens het afremmen naar en bij het vertrekken van haltes, kan de bus volledig elektrisch rijden. Hiermee wordt ook tot 35% aan diesel bespaard. De hybride Urbanway - beschikbaar in 12- en 18 meter-versie hebben een gestroomlijnde look gekregen.

Op de parking was ook een Urbanway Tector 7 te zien, opgebouwd volgens de normen van De Lijn.

De Urbanway Tector 7 in De Lijn uitvoering.

De Urbanway Tector 7 in De Lijn uitvoering: de motor staat in de lengte.

Crealis: de bus voor BHNS systemen

Iveco - en daarvoor Irisbus - hebben een lange traditie als het op het typische Franse concept van de Bus à Haut Niveau de Service aankomt. Veel Franse steden hebben intussen al bussen volgens dit concept rijden. Een BHNS lijn is ook heel wat goedkoper en vlugger dan het aanleggen en exploiteren van een tramlijn.

Er zijn zo'n 500 BNHS bussen in dienst, gaande van de Cristalis, de Citelis BHNS, de Crealis en Crealis Neo. Nu is er ook de Urbanway BHNS en de Crealis (Euro 6). De Crealis Euro 6 werd al vorig jaar voorgesteld. Vanuit Le Mans kwam er een order voor tien stuks (in een gelede versie met aardgasmotor). Daarnaast is de Crealis ook leverbaar met een conventionele dieselmotor (Cursor 9 Euro 6 HI-SCR of een hybride motor).

De Crealis Euro 6 voor Le Mans.

Terug naar boven