Nieuw busplan voor Brussel

Tegen 2019 plant de MIVB vier nieuwe buslijnen. Ook wordt het huidige busnet grondig herschikt: maar liefst twee derde van de 50 lijnen zal wijzigen.

Het nieuwe busplan speelt volgens minister Smet in op de gewijzigde stad: nieuwe wijken en bedrijvigheidspolen zijn bijgekomen en zijn sommige lijnen het slachtoffer van hun eigen succes.

Welke zijn de nieuwe lijnen? Lijn 52 verbindt Vorst (centrum) met het Centraal Station, via de Hallepoort. Lijn 56 gaat van het Militair Hospitaal naar Schuman (via Van Praet). Lijn 68 rijdt van Ruisbroek (Zen Park) naar het Zuidstation, en volgt deels de route van de huidige lijn 78. Tot slot geeft lijn 74 een verbinding tussen Erasmus in Anderlecht naar Sint-Job in Ukkel, dit via Kalevoet en het centrum van Vorst.

Om genoeg bussen te hebben voor deze nieuwe verbindingen, en om de nog aanwezige oudere reeksen te vervangen, wil de MIVB maar liefst 235 elektrische bussen bestellen. Hiervoor zet de regering 126 miljoen opzij. Twee jaar geleden sprak de MIVB zich nog uit tegen de elektrische bus, omdat de technologie nog in haar kinderschoenen stond. Maar sinds de Brusselse regering besloot om geen conventionele dieselbussen aan te schaffen, moet de MIVB de elektrische weg bewandelen.

Terug naar boven