MIVB koopt elektrische bussen

De MIVB heeft bij Solaris elektrische bussen besteld. De 7 busjes van het type Urbino 8.9 zullen op de toekomstige Citybuslijn gaan rijden. De levering is gepland voor eind volgend jaar.

Een schets van de nieuwe Solaris Urbino 8.9 voor de MIVB. © MIVB.

hybride bussen

Zoals andere Europese steden stapt Brussel in een pilootfase voor uitbating van volledig elektrische bussen. Deze technologie is in volle ontwikkeling en vormt één van de oplossingen voor een ander energieverbruik. Om terreinervaring op te doen op vlak van deze nieuwe technologie gaat de MIVB verschillende types elektrische bussen aankopen. De inzet van deze voertuigen op 3 MIVB-lijnen zal toelaten de operationele, technische en economische impact van deze nieuwe technologie in te schatten.

In een eerste fase zal de MIVB elektrische midibussen van het type “overnight charging” in dienst stellen, die op de Citybuslijn gaan rijden. Deze lijn zal de voetgangerszone, de Zavel en de bovenstad bedienen. Op de lijn is geen oplaadstructuur nodig want opladen gebeurt in de stelplaats.

In een tweede fase gaat de MIVB ook standaardbussen testen die opladen in de stelplaats en gelede bussen die in de stelplaats en op de lijn kunnen opladen. Die laatste technologie staat bekend als “opportunity charging”.

“Deze beslissing luidt een nieuw tijdperk in van duurzame mobiliteit. Tegen 2030 zal de volledige Brusselse busvloot elektrisch zijn. Propere lucht is een pijnpunt in onze stad, waar mensen wonen en werken, waar kinderen opgroeien. De aankoop van de elektrische bussen is een belangrijke stap in de koerswijzing op vlak van luchtkwaliteit.”, zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet.

Bron: persbericht MIVB.

Terug naar boven