VDL op Busworld

Tijdens Busworld 2017 toont VDL Bus & Coach haar volledige productprogramma. Van de laatste stand der techniek op het gebied van E-Mobility tot de lichtgewicht Citea LLE van 12,7 meter en van de luxe 14,1 meter Futura dubbeldekker tot de compacte midibus MidCity.

Eén van Citea SLFA-181 Electric die in Eindhoven rijden.

Citea SLFA-181 Electric

VDL Bus & Coach richt zich als marktleider voor E-Mobility in West-Europa meer en meer op haar rol als transitiepartner voor het complete pakket en toont tijdens Busworld 2017 verschillende elektrische openbaar vervoer systemen. VDL laat zien hoe volwassen de zero emissie bus operatie al kan zijn en hoeveel expertise de constructeur inmiddels heeft opgedaan.

De VDL Citea SLFA Electric is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwd futuristisch BRT (Bus Rapid Transit) design. Onlangs heeft de VDL Citea SLFA Electric de Red Dot Award 2017 toegekend gekregen. De Red Dot Award is een prestigieuze internationale design prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het ‘Design Zentrum Nordrhein Westfalen’ in Essen, Duitsland. De VDL Citea Electric is prijswinnaar in de categorie ‘Product Design’. De jury was unaniem lovend over het innovatieve design van de gelede VDL Citea SLFA die ervoor zorgt dat het elektrisch openbaar vervoer van de toekomst al volop in operatie is. Door deze inzet in de dagelijkse operatie in diverse Nederlandse en Duitse steden staan er inmiddels miljoenen elektrische kilometers op de teller. De Citea SLFA-181 Electric staat in een nog niet eerder getoonde uitvoering op de stand van VDL Bus & Coach.

Buiten zal een Citea SLF-120 Electric proefritten houden, en staat een Citea LLE-99 Eletric met een snellaadstation. Deze uitvoering is speciaal ontwikkeld voor minder drukke stedelijke en regionale buslijnen zodat ook deze gebieden kunnen profiteren van zero emissie openbaar vervoer.

Op de stand staat een Citea LLE-127, met een lengte van 12,7 meter de langste Citea LLE variant. De verlengde wielbasis zorgt voor 4 extra zitplaatsen ten opzichte van de 12 meter variant. De getoonde LLE uitvoering is een 3-deurs versie met een ‘dynamisch’ interieur waarbij meerdere manieren van reizen worden gecombineerd.

De VDL MidCity is geheel ontwikkeld voor het openbaar vervoer en beschikt over een lage vloer welke ideaal is voor een eenvoudige instap van de passagiers en die de toegang voor rolstoelgebruikers vergemakkelijkt. De unieke combinatie van de lage vloer samen met de wielbasisverlenging van 70 cm, is een door VDL Bus & Coach zelf ontwikkelde specialiteit en biedt een enorme flexibiliteit in maatwerk (extra zitplaatsen, type plaatsen en/of luxere indeling) en een hoger instapcomfort.

Daarnaast toont VDL ook de nieuwe Futura FHD2-135 voor het eerst aan het grote publiek. Deze heeft een lengte van 13,5 meter, de maximale lengte die toegestaan is op 2 assen.

Terug naar boven