Iveco

Twee nieuwe varianten van de Crossway LE vervoegen het gamma van IVECO.

Daarnaast is de Evadys terug verschenen als de typische tweeverdiener. Hij kan zowel ingezet worden op regionale busdiensten, als op kleine en middellange toeristische ritten.

Een nieuwe lengtevariant van de Crossway

De 14,5 meter - drieassige - versie van de Crossway is een logische uitbreiding van het Crossway-gamma voor drukbezette lijnen. De bus kan zowel in een stads- als regionale uitvoering gekocht worden. Bij het stadsmodel zijn er een extra 50 plaatsen bijgekomen wat het totaal op 138 passagiers brengt. De regionale versie kan 104 passagiers vervoeren, een winst van 30 in vergelijking met de 13 meter versie.

IVECO Crossway LE 14,5.

Ondanks zijn lengte, verloop het sturen van de bus even vlot als bij de korte versies. Dankzij een geïntegreerd elektrohydraulisch systeem draait de derde as vlotjes mee met de sturende as. Deze heeft een eigen elektronisch stuursysteem

Bij gewone wegcondities kan de aandrijving van de tweede as verbeterd worden door een herverdeling van het gewicht van de derde naar de tweede as. Dit kan manueel door de bestuurder geactiveerd worden bij het stoppen of bij snelheden lager dan 30 km/u. Bij hogere snelheden wordt dit systeem gedeactiveerd. Wanneer de snelheid over de 45 km/u gaat, wordt de derde as hydraulisch gesloten om een betere stabiliteit te geven.

De aandrijving gebeurt met een IVECO Cursor 9 motor, met 360 pk. Deze is verbonden met een zestraps automatische versnellingsbak.

De Crossway LE « natural power »

Nadat verschillende modellen met een hybride of gasaandrijving uitgerust werden, brengt IVECO nu ook een Crossway op de markt met een « Natural Power » aandrijving.

De Natural Power aandrijving gebruikt natuurlijk gas en biomethaan. Met natuurlijk gas wordt de uitstoot tot bijna het nulpunt herleid en verminderd de uitstoot van de NOx met meer dan een derde. De motoren zijn compatibel om met biomethaan te rijden, afkomstig uit natuurlijk afval. IVECO investeert ook in de "Power to Gas" sector, om synthetisch methaan te producren met zonne- en windenergie.

IVECO Crossway LE Natural Power.

Momenteel is enkel de gewone 12 meterversie beschikbaar (stadsbusversie), die in een twee- en driedeursconfiguratie verkrijgbaar is. Later zal ook een regionale versie op de markt komen.

De gastanks worden in het dak ingebouwd en zorgen mee voor de stabiliteit van de bus. Dit zorgt ook voor een totale hoogte van amper 3,210 meter, de laagste waarde opgetekend bij een met gas aangedreven bus. De binnenhoogte blijft echter dezelfde als bij de gewone Crossway LE (2,264 meter). De kap boven de tanks is makkelijk te openen, wat het onderhoud makkelijker maakt. De motor is van het type Cursor 9 NP (360 pk).

Een Daily voor elke dag

Nadat IVECO met de Magelys de "International Coach of the Year 2016" won, heeft het dit jaar met de Daily Tourys de "International Minibus of the Year 2017" binnengehaald. De Daily Tourys positioneert zich in het high-end segment van de kleine touringbusjes. Het model is in twee lengtematen beschikbaar.

IVECO Daily Tourys.

Terug naar boven