De Lijn bestelt 121 bussen bij VDL Bus & Coach

De Lijn bestelt bij VDL Bus & Coach 121 nieuwe bussen, waaronder 66 hybride bussen. De eerste nieuwe voertuigen worden volgend voorjaar in gebruik genomen. De vervoermaatschappij maakte de investering van 32,6 miljoen euro bekend op de internationale vakbeurs Busworld in Kortrijk, samen met de nieuwe bestelling van 24 Kusttrams.

Het contract omvat 66 hybride bussen (type Citea SLE Hybrid) en 55 bussen met een Euro VI-motor. Door deze investering stijgt het aantal hybride bussen van 217 tot 283, een toename met 30 procent. Na levering zal een bus op acht een hybride zijn. De Euro VI-bussen van het type Citea SLE vervangen de laatste 12-meterbussen met een oude Euro II-motor.

De provincie Antwerpen krijgt 36 hybride bussen, Oost-Vlaanderen 20 en Vlaams-Brabant 10. Daarnaast kan De Lijn in Vlaams-Brabant met 55 nieuwe Euro VI-bussen de oude Euro II-bussen (van 12 meter) definitief aan de kant zetten.

De nieuwe hybride bussen kunnen over een beperkte afstand volledig elektrisch rijden, vrijwel zonder de dieslemotor. Dit is erg gunstig voor het gebruik en aangenaam voor de chauffeur. Zo kunnen de buslijnen vanuit de streek op termijn nagenoeg zonder uitstoot in de steden rondrijden. Elders rijden ze hybride, met een mix van batterijen en een dieselmotor. De bussen kunnen ook volledig elektrisch rijden, mits ze daarvoor aangepast worden en er installaties voor snelladen langs hun trajecten komen.

Deze aankoop is normaliter de laatste van klassieke dieselbussen. Vanaf 2019 koopt De Lijn alleen nog bussen met een alternatieve aandrijving, op voorwaarde dat de technologie op punt staat. Het gaat om hybride bussen, bussen op waterstof en op elektriciteit. Het Klimaatfonds van de Vlaamse overheid zorgt voor extra middelen voor de versnelde vergroening.

Bron: persbericht De Lijn.

Lees meer over

Terug naar boven