MIVB bestelt 25 gelede elektrische bussen bij Solaris

De raad van bestuur van de MIVB koos Solaris dat 25 gelede bussen van het type « opportunity charging » mag leveren. Ze zullen in de loop van 2019 op het MIVB-net opduiken.

Zoals verschillende andere Europese steden besliste Brussel een proefproject op te starten voor de exploitatie van volledig elektrische buslijnen. Om praktische operationele ervaring op te doen met deze nieuwe technologie in volle ontwikkeling, koopt de MIVB verschillende elektrische bustypes aan om die op het net te kunnen testen. Vandaag zet de MIVB daarin een nieuwe stap met de keuze van de leverancier voor de 100% elektrische gelede bussen van het type « opportunity charging ». Het bedrijf Solaris gaat de bussen bouwen voor een totale aankoopprijs van 21 miljoen euro zonder btw (voertuigen + laadsysteem).

Elektrische gelede bussen in « opportunity charging »

De raamovereenkomst heeft een looptijd van 4 jaar. Ze voorziet in de aankoop van 25 gelede bussen met lage vloer en 100% elektrische aandrijving en de aankoop van het elektrische laadsysteem. De 25 bussen worden getest op het nieuwe, toekomstige traject van lijn 64, dat Bordet verbindt met de Naamsepoort. Elk eindpunt krijgt twee snelle laadpunten en er komen 25 nachtelijke laadpunten in de remise. Overdag zal deze bus opladen aan de eindpunten en ’s nachts in de stelplaats door met een stroomafnemer verbinding te maken met de laadpalen.

De nieuwe technologie testen op het terrein

In juni bestelde de MIVB al 7 elektrische midibussen bij Solaris, uitgerust met « overnight charging »-technologie. In september duidde ze Bluebus van de Bolloré-groep aan voor de levering van de 5 elektrische standaardbussen, eveneens met « overnight charging »-technologie. Met de beslissing van vandaag om met Solaris in zee te gaan voor de gelede bussen, kan de MIVB drie verschillende soorten elektrische bussen testen.

De midibussen komen midden 2018 toe op het net om de toekomstige Citybus-lijn te bedienen, die momenteel de voetgangerszone in het stadscentrum bedient en de verbinding zal maken tussen de boven- en de benedenstad. De elektrische standaardbussen komen eveneens toe op het net in de herfst 2018, terwijl de elektrische gelede bussen in 2019 hun opwachting maken in de straten van Brussel. De hybride bussen (standaard en gelede) worden sinds enkele maanden getest door de MIVB met het oog op de bestelling van 235 hybride bussen, waarvan de levering eind 2018 is voorzien.

Bron: persbericht MIVB.

Terug naar boven