Nieuwe bestelling voor De Lijn

De Lijn heeft een recordbestelling van 182 bussen geplaatst, de grootste investering in groene bussen ooit. Het gaat om een investering van ruim 64 miljoen in de groenste voertuigen op de markt: 120 hybride bussen, 7 elektrische en 55 gelede bussen met een Euro VI-motor. Alle contracten gaan naar de Vlaamse busbouwers Van Hool en VDL.

De eerste nieuwe voertuigen worden in het najaar van 2019 in gebruik genomen. Daarnaast heeft de raad van bestuur groen licht gegeven voor een nieuwe aanbesteding over meerdere jaren voor maximaal 720 hybride bussen.

40 % meer hybride bussen

De instroom van de 120 nieuwe hybride bussen is goed voor een toename met 40 procent. Er komen 36 hybride citybussen en 84 gewone hybride autobussen bij. Van Hool bouwt de citybusssen, VDL de gewone bussen. Een contract voor 25 gelede hybride bussen werd niet toegewezen omdat de voorstellen niet beantwoordden aan het lastenboek.

Na levering zal 1 op de 5 bussen van De Lijn een groene aandrijving hebben: 417 hybride bussen, 10 elektrische bussen en 5 waterstofbussen. Momenteel heeft De Lijn al 217 hybride bussen, een bestelling van 80 hybride bussen rolt van de band. Met in totaal 417 hybride bussen zal De Lijn de grootste hybride vloot van de Benelux hebben.

Nieuwe hybrides kunnen ook elektrisch rijden

De 120 nieuwe hybride bussen kunnen over een beperkte afstand volledig elektrisch rijden. Dit is erg gunstig voor het gebruik en aangenaam voor de chauffeur. Op termijn kunnen buslijnen vanuit de streek zonder uitstoot in de steden rondrijden. Op de streeklijnen rijden ze hybride, dus met een mix van batterijen en een dieselmotor.

7 elektrische bussen voor Gent en Leuven

Gent en Leuven krijgen samen zeven elektrische bussen. In Brugge rijden sinds 2015 al drie elektrische bussen. In Gent zullen de elektrische bussen rijden op het traject in de omgeving van The Loop, in Leuven op stadslijn 2. Deze bussen zullen opladen met een laadstation op hun traject. Na een snellaadbeurt van 5 à 10 minuten kunnen ze weer tot 40 kilometer rijden. De locatie van de laadstations wordt nog bepaald. Het contract voor VDL omvat de levering van zeven bussen en de bijhorende laadinfrastructuur: drie snellaadsystemen en twee middenspanningscabines. Later volgt een uitbreiding voor Antwerpen met zes elektrische bussen, drie snellaadsystemen en laadsystemen voor in de stelplaats.

Een lagere kostprijs en betere autonomie van de batterijen zijn twee belangrijke voorwaarden om de overstap naar elektrische bussen te versnellen. Momenteel zijn de kilometerkosten van een elektrische bus nog hoger dan die van een andere aandrijving. Daarnaast zijn ook voldoende laadpunten langs de trajecten nodig om de actieradius van elektrische bussen te vergroten. Eenmaal dit het geval is, zullen deze bussen een hele dag ingezet kunnen worden. De vergunningen voor de laadpunten zijn de bevoegdheid van de lokale overheden. Zodra er voldoende laadpunten beschikbaar zijn, kan De Lijn de inzet van haar elektrische bussen hierop afstemmen.

55 gelede Euro VI-bussen

De 55 gelede bussen met een schone Euro VI-motor zijn een extra lot van de laatste bestelling van dieselbussen. Ze zullen hoofdzakelijk rijden in Antwerpen en Vlaams-Brabant, waar ze de oudste gelede bussen (‘harmonicabussen’) vervangen. Het gaat om de laatste aankoop van dieselbussen, een aanbesteding voor hybride gelede bussen is opgestart. VDL bouwt de gelede bussen.

Terug naar boven