Elektrische gelede bussen in Brussel

Op maandag 26 april reed de eerste elektrische gelede bus uit in Brussel. Hiermee komt de derde en laatste reeks elektrische bussen in dienst. Bijzonder is dat ze kunnen opladen tijdens hun traject.

Dit initiatief geniet de steun van het BENEFIC-project, dat deel uitmaakt van het Europese programma "Financieringsfaciliteit voor Europese Verbindingen", gefinancierd door de Europese Commissie.

Opladen op het net

De MIVB test momenteel verschillende technologieën elektrische bussen om te bepalen welke voertuigen het meest geschikt zijn om te beantwoorden aan de noden van de reizigers, de beperkingen voor de exploitatie en de topografie van Brussel. De elektrische standaard- en midibussen die al in dienst zijn, zijn uitgerust met «overnight charging»-technologie.

De tijd die nodig is om op te laden en de autonomie van de elektrische voertuigen hangt af hun omvang. Daarom zijn de 25 elektrische gelede bussen uitgerust met «opportunity charging»-technologie. Dat betekent dat ze niet alleen in de stelplaats kunnen opladen buiten de exploitatie-uren, maar ook tijdens de dienst aan het eindpunt van de lijn.

De aansturing van de bestemmingaanduiders gaf de eerste dagen nog wat problemen. MIVB 1501, Brussel Ambiorixsquare.

bla

De eerste voertuigen worden getest op lijn 64. Daarvoor werden laadpalen geïnstalleerd aan het eindpunt aan de Naamsepoort en aan de ingang van de remise in Haren. De bussen zijn hiervoor uitgerust met een pantograaf. Opladen duurt ongeveer 6 minuten, waarmee een volgende rit uitgevoerd kan worden. De autonomie bedraagt dan 30 tot 40 km, wat ruimschoots volstaat voor een normale exploitatie (gemiddeld zijn de buslijnen 10 km lang). Ze laten ook toe, indien nodig, een laadbeurt over te slaan.

Bovenop de twee laadpalen worden de bussen eveneens gedurende langere tijd ‘s nachts opgeladen in de remise. Daarvoor werden verschillende «trage» laadpalen geïnstalleerd in de stelplaats Haren.

Gedurende de testfase rijden de twee bussen enkel van maandag tot vrijdag, tussen Naamsepoort en Bordet op lijn 64.

Vanaf 31 augustus wijzigt het traject van lijn 64 in het kader van het busplan en wordt de lijn beperkt tot Bordet. Vanaf die datum wordt lijn 64 uitsluitend uitgebaat met volledig elektrische gelede bussen. Buslijn 65 verzekert vanaf dan het traject van Bordet naar Machelen.

Bron: persbericht MIVB

Terug naar boven