Mercedes-Benz

Mercedes-Benz is een laatbloeier wat elektrische bussen betreft, de eCitaro werd pas vorig jaar voorgesteld. Ondertussen rolde bij de gewone Citaro-familie het 55.555e exemplaar van de band. Op Busworld werd naast de eCitaro ook de nieuwe Sprinter Travel 75 voorgesteld.

Op dit moment rijden de eCitaro's o.a. in steden als Berlijn, Hamburg, Oslo (Noorwegen) en Ystad (Zweden) als lijnbus; ook zijn er eCitaro's in Luxemburg, Noorwegen, Zweden en Zwitserland geleverd.

De eCitaro

bla

Het model wordt voortdurend verder ontwikkeld. De eCitaro kan bijvoorbeeld naargelang de toepassing ook met tot twaalf batterijpakketten besteld worden. Dit resulteert, onder typische stadbusomstandigheden, met een bereik van ongeveer 170 kilometer, zonder onderweg te hoeven laden. Vanaf 2020 is de eCitaro ook verkrijgbaar in een bijkomende modelvariant als gelede bus (eCitaro G) met 145 passagiersplaatsen.

Vanaf 2021 komt de eCitaro met de volgende batterijgeneratie en in de tweede helft van 2020 met solidstatebatterijen (lithium-polymeerbatterijen) op de markt. Vanaf 2022 is er de batterij-bus met range extender (brandstofcel op waterstofbasis voorziet hoogspanningsbatterij van stroom).

De toekomstige batterijtechnologieën zorgen voor een stijgende gebruiksdekking in normale omstandigheden – met de brandstofcel als range extender kunnen dan nagenoeg alle lijnen gedekt worden.

De eCitaro is compatibel met alle gangbare laadtechnologieën: Naast de lading van 150 kW met een stekker is ook een snellading van ongeveer 300 kW met pantograaf op het dak van de bus vanaf eind 2019 beschikbaar. Ook het snelladen per vaste laadcontactarm met laadrails op het omnibusdak (zgn. “omgekeerde pantograaf”) is in voorbereiding.

Terug naar boven