De Lijn zet verdere stap naar emissievrij rijden

De Lijn zet opnieuw een belangrijke stap in het emissievrij rijden in stedelijke gebieden. Vandaag keurde de raad van bestuur de bestelling goed van 44 nieuwe plugin hybride gelede bussen en gaf ze groen licht voor de upgrade van 280 hybrides naar e-hybride bussen.

Dankzij hun grotere emissievrije autonomie zullen deze 324 e-hybride bussen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de steden die ze bedienen. 'Met de inzet van deze bussen zet De Lijn een volgende stap naar het emissievrij rijden in stadskernen, om uiteindelijk tegen 2035 het volledig Vlaams grondgebied met emissievrije bussen te bedienen', aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Vlaams minister Peeters zet al sinds de start van de legislatuur in op de vergroening van VVM De Lijn. Naast de hybride e-bussen gebruikt minister Peeters ook 93 miljoen van haar relancemiddelen voor de vergroening van de vloot. Daarbij gaat het vooral over de aankoop van e-bussen en laadinfrastructuur.

De eerste hybride bussen werden al in 2009 in de vloot van De Lijn opgenomen. Nu rijden er al 530 hybride bussen in eigen beheer van De Lijn in heel Vlaanderen. 'Het voordeel van een e-hybride ten aanzien van een hybride is de capaciteit van de batterijen', aldus minister Peeters. 'Bij een gewone hybride is deze capaciteit beperkt: de hybride vertrekt emissievrij uit stilstand en na ± 400 meter moet de dieselmotor aangeschakeld worden om de batterijen weer bij te laden. Bij een e-hybride is de capaciteit veel groter: afhankelijk van de reeks e-hybrides kunnen ze 15 tot 100 km ononderbroken elektrisch rijden.'

Groene stroom

Met deze laatste beslissing beschikt De Lijn over 150 e-hybrides met een gemiddelde emissievrije autonomie van 15 km, 90 e-hybrides die 30 km ononderbroken emissievrij kunnen rijden en 84 gelede e-hybrides met een emissievrije actieradius van 100 km. ’s Nachts en waar mogelijk ook overdag worden de batterijen van deze bussen op stelplaatsen volgeladen met groene stroom. Dankzij hun EUR6-dieselmotor met roet- en fijnstoffilter kunnen ze ook tijdens het rijden buiten de stedelijke gebieden bijladen en zo elke dag meerdere emissievrije cycli rijden.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters:

« Met deze vergroening dragen we meer dan ons steentje bij om de klimaatdoelstellingen waar te maken. Dit is een eerste maar grote stap om te komen tot emissievrij rijden in heel Vlaanderen met de focus op de stadskernen. Dankzij de financiering vanuit de Europese relancesteun zal de vlot sneller kunnen vergroenen. Dat betekent dat deze 324 e-hybrides binnen stedelijke gebieden veel langere afstanden elektrisch aankunnen, zodat de luchtkwaliteit in deze dichtbevolkte woongebieden er sterk zal op vooruit gaan.»

Het is geen toeval dat 234 van deze e-hybrides van het gelede type zijn. Directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs:

< class="quote">« Op dit moment voldoet de emissievrije autonomie van gelede e-bussen nog niet aan de vereisten van het netwerk van De Lijn. Maar aangezien gelede bussen een belangrijk onderdeel van de vloot uitmaken, wil De Lijn nu al met een vergroeningsoplossing komen om de luchtkwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren.»

De Lijn is de eerste OV-aanbieder die inzet op e-bussen met grote emissievrije autonomie. Deze innovatie wordt dan ook met grote belangstelling gevolgd door de collega’s in het buitenland en door de UITP.

Terug naar boven