Arthur Aerts

Arthur Aerts uit de Gasthuisstraat te Temse vinden we voor het eerst terug in 1931. Met een KB van 4 maart stelt de NMVB hem aan als overnemer van het vak Temse-St. Niklaas van de lijn Temse-Lokeren. Zijn bedrijf heeft de toepasselijke naam « Temsche Autobus »

Door het ontbreken van een dossier weten we verder maar weinig over de uitbating van deze dienst. De NMVB krijgt per KB van 3 maart 1937 de lijn opnieuw in handen (voor een periode van vijf jaar), en blijft Aerts als exploitant houden.

Op deze postkaart zien we één van de Minerva/Bogaerts van Arthur Aerts voor het oude stationsgebouw van St. Niklaas.

dienstregeling

Ondertussen was hij – per KB van 20 maart 1932 – ook uitbater geworden van de lijn St-Niklaas-Moerbeke, dit voor een periode van tien jaar. Deze lijn voert via Belsele, Sinaai en Eksaarde. Nadien wordt de lijn nog tot Koewacht verlengd. Extra ritten uit en naar Sinaai vinden we op donderdag – marktdag te St. Niklaas – terug.

De dienstregeling van de twee lijnen van Arthur Aerts uit 1934. Doorblader de volledige dienstregeling.

dienstregeling

In het Oost-Vlaams busregister vinden we drie bussen terug. Uit 1930 stammen twee Minerva met een opbouw van Bogaerts uit Lier. Dit worden de O.V.78 en O.V.79. Een jaar jonger is een Büssing, ook met een opbouw door Bogaerts (O.V.80). In 1939 komt daar nog een Willems bij, met een opbouw door Jonckheere (O.V.101).

Aerts laat in een brief van 28 augustus 1940 weten dat hij de dienst St. Niklaas-Moerbeke niet meer kan uitbaten, omdat bussen niet over een noodbrug kunnen. Wel baat hij op donderdag nog de marktritten naar Sinaai uit. Uiteindelijk moet hij in oktober 1940 zijn beide lijnen stilleggen.

Zijn Büssing was al opgeëist door het Belgisch leger. Kort nadien werd een Minerva (O.V.78) aan Piet Robbrecht verkocht. Na de oorlog vinden we geen spoor meer terug van Arthur Aerts. Wie weet meer?

Bronnen:

  • PA Oost-Vlaanderen: 3e afdeling, 3/3225bis

Lees meer over

Terug naar boven