Scania

Scania stelt op Busworld haar nieuwe familie stads- en streekbussen voor: de Citywide.

De presentatie van het nieuwe model.

Scania Citywide

De Scania Citywide is een nieuwe familie stads- en streekbussen met hetzelfde stylingthema als de Scania Touring, die twee jaar geleden voorgesteld werd. Het is een reeks bussen in verschillende lagevloer (LF) en lage-instap (LE) configuraties. De bussen zijn leverbaar in een 2-assige, 3-assige en gelede uitvoering. Scania levert hierbij motoren die op diesel, biodiesel, gas, biogas en bioethanol kunnen rijden. De bussen zijn volledig van aluminium gemaakt, niet alleen om gewicht te besparen, maar ook met het oop op de recycling.

De nieuwe Scania Citywide LF.

Alle Citywide modellen worden gebouwd in de Scania fabriek in het Poolse Slupsk, die in 1993 werd gebouwd en nu gespecialiseerd is in de bouw van Scania bussen die volledig van aluminium worden gemaakt.

Typerend voor de nieuwe familie Scania bussen is de rondlopende T die de voorkant vormt, met zijn karakteristieke serviceluik en lampunites en de grote, uit één stuk bestaande voorruit. De achterkant van de bus doet nog sterk denken aan de Omni-familie, met de karakterisieke achterruit ind e vorm van een omgekeerd trapezium, de LED-achterlichten en het grote motorluik.

De nieuwe Scania Citywide LF.

De LF is verkrijgbaar in een 12- en 18-meterversie. De dwarsgeplaatste 9-liter EEV-motor heeft een vermogen van 230 en 280 pk (diesel), 270 pk (bioethanol, gas/biogas). De versnelling is van ZF.

De LE is ook als 3-asser verkrijgbaar. De bussen worden voorzien van een in de lengterichting gemonteerde 9-liter motor. Er zijn 230, 280 of 320 pk diesel/biodiesel motoren, een 270 pk bioethanolmotor en 270 of 305 pk gas/biogasmotoren. Het Scania Opticruise schakelsysteem met 8 versnellingen is ideaal voor langere ritten buiten de stad. Ook is een automatische ZF-transmissie met 5 of 6 versnellingen leverbaar.

De nieuwe Scania Citywide LE.

Scania OmniExpress 3.20

Ook de nieuwe, in april van dit jaar gepresenteerde Scania OmniExpress 3.20 touringcar is in Kortrijk te bewonderen. Deze dringt de markt binnen van bussen die zowel voor lijndiensten als gemengd gebruik over korte en middellange afstanden gebruikt kunnen worden. Er zijn meedere lengtes beschikbaar (van 11 tot 14,9 meter) en 30 verschillende interieurindelingen. De EEV- en Euro 5-motoren lopen van 230 tot 440 pk. De bus kan ook op biodiesel of ethanol rijden; dit laatste is een primeur in dit segment.

De OmniExpress wordt gebouwd in samenwerking met Lahden Autokori Oy in Finland. De vloerhoogte is op 860 mm gehouden, conform de specifieke eisen voor dit soort toepassingen in bijvoorbeeld Duitsland.

Scania OmniExpress 3.20.

Terug naar boven