De Lijn : wie en wat?

De Vlaamse Vervoersmaatschappij, met als commerciële naam 'De Lijn' werd in 1991 opgericht. Ze nam de activiteiten van de NMVB in Vlaanderen over. Ook de stedelijke vervoersbedrijven van Antwerpen (MIVA) en Gent (MIVG) werden bij het nieuwe bedrijf gevoegd.

Entiteiten

De centrale diensten zijn in Mechelen gehuisvest. Daarnaast bestaan er nog vijf entiteiten die in hun werkgebied instaan voor de dagelijkse exploitatie.

Deze entiteiten omvatten op hun beurt een aantal stelplaatsen. Elke entiteit heeft zowat haar eigen kenmerken met betrekking tot de verdeling van de bussen over de diverse stelplaatsen (qua onderhoud, roulatie tussen stelplaatsen).

Het wagenpark

Als startdatum voor de weergave van het buspark van De Lijn hebben we 1 juli 1991 gekozen. Immers, tussen 1 januari en 1 juli 1991 was het nog de NMVB die de bussen afvoerde; deze bussen staan dus ook niet meer in de overzichten

Grofweg kunnen we het park onderverdelen in reeksen die overgenomen werden van de stedelijke bedrijven van Antwerpen en Gent en van de Buurtspoorwegen; gevolgd door de reeksen die door De Lijn zelf aangekocht werden

In een afzonderlijk artikel bekijken we de vorming van het wagenpark in 1991.

Lees meer over

Terug naar boven