Deconinck, Devos & Pynaert

Kamiel Duhamal en Georges Devos, beide uit Wevelgem, vragen op 25 april 1931 een werkliedenlijn aan tussen Wevelgem, Moeskroen (Risquons-Tout) en Roubaix.

Dit artikel is niet volledig. Heb je zelf meer informatie over dit bedrijf? Contacteer ons dan.

Beide partners beschikken dan over een Renault trekker met een aanhanger van het merk Leytens (uit Antwerpen).

Eer het koninklijk besluit van 27 juli 1934 verschenen is, is Duhamel van het toneel verdwenen. Zijn plaats is ingenomen door twee andere vennoten: Gerard Deconinck en Louis Pynaert.

De Renault trekker van Devos krijgt het nummer W.V.226. De bus wordt na een brand in 1936 door een andere Renault vervangen. W.V.288. Devos neemt in 1940 ook nog een bus van de Gebroeders Waeytens uit Brakel over. Pynaert heeft twee GMC laten rijden (W.V.248 en W.V.288), Deconinck een GMC T.42 (W.V.249).

Louis Pynaert vraag in januari 1936 om de grens in Menen te mogen oversteken. Wellicht kreeg deze vraag geen gunstig gevolgd.

Een KB van 21 september 1939 geeft toestemming om het eindpunt van de lijn tot de herberg Kortekeer (op de weg Wevelgem-Gullegem). Maar ondertussen wordt de lijn wellicht al niet meer uitgebaat. Deconick vermeld dat hij begin september nog een aantal ritten ondernomen heeft, maar telkens aan de Franse grens teruggestuurd werd.

Nadien worden ook hun bussen opgeëist. Wellicht vluchtten Pynaert en Devos naar het buitenland, want een brief uit 1942 vermeld dat ze zich niet meer in het land bevinden.

Bronnen:

  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 927Z (Wevelgem-Roubaix).

Lees meer over

Terug naar boven