Delcroix, Bourgeois & Wildemeersch

Begin jaren 1930 vragen zowel Maurice Delcroix, Emiel Wildemeersch als Henri Bourgeois uit Ieper werkliedendiensten aan vanuit Ieper richting Menen en Roubaix.

In augustus 1933 hebben ze de intentie om deze lijn samen te gaan uitbaten. Na goedkeuring door de West-Vlaamse deputatie volgt een KB op 6 juni 1934. In een verslag uit 1935 lezen we dat iedereen tevreden is over de uitbating.

Delcroix en Wildemeersch doen in 1938 afstand van hun rechten op Henri Bourgeois. Een KB van 22 augustus van hetzelfde jaar bevestigt dit.

Henri Bourgeois zou de dienst echter niet lang meer uitbaten. In de Poperinghenaar van 25 september 1938 lezen we:

De beruchte alkoolsmokkelzaak

Bourgeois Henri, van Ieper [...] werd op 26 Oogst ll. te Geluwe door den dienst der Accijnzen van de speciale brigade van Brussel tegen gehouden. Bij onderzoek van den autobus werden een honderdtal flesschen ontdekt die uit Frankrijk binnengesmokkeld waren en alkool inhielden. De autobus was gevoerd door Sylvère Ameye, terwijl Gheldhof Achiel als ontvanger dienst deed. Deze twee personen werden aangehouden [...]. Bourgeois Henri werd ten huize afgehaald en na [...] bekentenissen afgelegd te hebben, werd Bourgeois gevankelijk naar Kortrijk overgebracht.

(het Openbaar Ministerie) vroeg aan de rechtbank dat de vraag van betichte zou afgewezen worden, gezien het hier gaat om een goed georganiseerde smokkelzaak, daar bij een nader onderzoek bij de vader Bourgeois een opslagplaats ontdekt werd, bevattende een 500-tal flesschen alkool [...].

De Rechtbank van Ieper veroordeelt hem op 7 november 1938 tot een gevangenisstraf van twee jaar. Zijn autobus is intussen in beslag genomen en verbeurd verklaard. Na zes maand wordt hij onder voorwaarden vrijgelaten. Hij vraagt de deputatie om zijn autobusdienst verder te mogen uitbaten, daar het zijn enige bron van inkomsten is.

Ondertussen heeft Florent Dumortier uit Poperinge met een tijdelijke vergunning de lijn overgenomen. Dit gebeurde om de werklieden hun werk in Frankrijk niet te laten verliezen. Ook probeert Maurice Delcroix zijn rechten op de lijn terug op te eisen. Op KB 25.11.1939 wordt Bourgeois vervallen verklaard.

Bronnen:

  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 932B (Ieper-Menen grens).
Terug naar boven