Firmin Baelde

De grootouders van Firmin Baelde richtten omstreeks 1890 op vrijdagen (marktdag te Poperinge) een vervoerdienst voor waren vanuit Krombeke naar Poperinge in. Deze dienst werd later door zijn ouders overgenomen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef de dienst verzekerd.

Firmin (°1899) zag echter meer heil in de bus. Op 19 februari 1930 vraagt hij een gunning aan voor een marktlijn Krombeke-Poperinge. Hij beschikt op dat ogenblik over een Chevrolet met 16 pk. Hij krijgt deze vergunning ook (KB. 15.12.1930), zijn lijn start in Beveren (Kruisstraat), en loopt via Stavele, Krombeke naar Poperinge.

In het provinciaal busregister wordt in november 1933 een Minerva Auto-Traction ingeschreven (W.V.188). Een maand later wordt een tweede bus van Baelde ingeschreven: een Chevrolet (W.V.205).

Alles zou vanaf 1 april 1935 veranderen. Vanaf die datum stelt de NMVB een lijn in die Poperinge en Stavele met Diksmuide en Veurne verbinden. De lijn wordt verder doorverpacht aan Emile Decrock. Omdat de lijn parallel loopt met de marktdienst, krijgt Firmin geen verlenging van zijn termijn. Toch blijft hij na 15 december 1935 verder rijden (en krijgt hij een p.v.). Hij verandert zelfs de reisweg: Krombeke-Stavele-Elzendamme-Hoogstade Linde-Beveren (Kruisstraat)-Stavele-Krombeke-Poperinge. Op zijn vraag om een vergunning voor deze lijn te krijgen, wordt door het provinciebestuur niet ingegaan.

In 1934 had hij ook de toestemming gekregen om op woensdag een marktdienst tussen Veurne en Krombeke uit te baten.

Door zijn weigering om de dienst Krombeke-Poperinge op te geven, wordt hem in 1936 verboden om beide marktlijnen nog verder uit te baten. Pas in 1939 worden de vergunningen ingetrokken.

Bronnen:

  • De Volder, D. (1982). Geschiedkundig overzicht van het openbaar vervoer vanaf 1919 tot 1939 in de streek van Diksmuide, Ieper, Poperinge, Roeselare en Tielt. Brugge: eigen beheer.
  • PA West-Vlaanderen: 1e Afdeling, 913D (Krombeke-Veurne)
  • PA West-Vlaanderen: 1e Afdeling, 960X (Krombeke-Poperinge)

Lees meer over

Terug naar boven