Gentse trolleybus vervangen door hybride bussen in 2009

Op de beheerraad van 9 januari jl. heeft De Lijn beslist dat de Gentse trolleybussen volgend jaar uit dienst genomen zullen worden. De vervanging zal niet uit nieuwe trolleys bestaan, maar uit 20 hybride geledebussen.

Een bestelling voor 35 hybride bussen zou ondertussen al gebeurd zijn op 12 januari, welke constructeur zich gelukkig mag prijzen is op dit ogenblik nog niet gekend. De levering zou al in het voorjaar van 2009 plaatsvinden.

De trolleybus kwam in 1989 bij de toenmalige MIVG (stadsvervoersbedrijf Gent) in dienst. Het project was opgezet als een vitrinekast om het technische kunnen van Van Hool en ACEC te demonstreren. Reeds van in het begin stootte het project op heel wat tegenstand, vooral vanwege de "draden" die het historisch stadscentrum zouden ontsieren.

Gents Schepen Termmerman (Sp.a.) pleitte onlangs nog voor het behoud van de trolleybus, maar kan zich toch in de concept van de hybride bus vinden. Het was immers zo dat de trolleybus tijdens manifestaties (Gentse Feesten) of wegomleggingen en wegenwerken niet kon uitrijden en door dieselbussen vervangen moest worden. Tevens kunnen de hybride bussen na de eventuele vertramming van lijn 3 nog op andere centrumlijnen ingezet worden.

En het zou hier niet bij blijven. Volgens Marianne Thysebaert (De Lijn) wil De Lijn wil er eerst werk van maken om alle centrumbussen te vervangen door hybride exemplaren. Op welke termijn dat kan gebeuren, is voorlopig nog niet duidelijk.

Terug naar boven