Honoré Van Daele

Honoré Van Daele uit Sint-Pauwels vraagt op 12 februari 1929 samen met een zekere K. Verbraecken een lijn aan tussen Stekene (Zeshoek) en Sint-Niklaas.

Enkele maanden later (op 16 mei) volgt een nieuwe aanvraag voor dezelfde lijn, maar nu in eigen naam. Een KB van 24 mei 1930 geeft hem een machtiging om de lijn voor tien jaar uit te baten.

Dagelijks zijn er een zestal heen- en terugritten. Maar over de uren waarop zijn bussen uitrijden rijst er al vlug een conflict met de andere uitbater op het traject tussen Sint-Niklaas en Stekene: Wauters en Weyn. Deze firma beschuldigt Van Daele om in Sint-Niklaas klanten die van trein stappen net voor hen op te halen.

De dienstregeling van de lijn St-Niklaas-Stekene uit 1934. Doorblader de volledige dienstregeling.

dienstregeling

Om een eind te maken aan deze ruzie, besluit de deputatie in 1930 om zelf een uurrooster op te stellen waarbij de ritten verdeeld worden. Dat dit uurrooster bindend was, mag blijken er zelfs een Koninklijk Besluit (d.d. 29.05.1931) aan te pas kwam.

Nog lijkt de ruzie verder te duren, tot er in augustus 1931 een nieuw compromis uit de bus komt. Soms wordt een rit die op een bepaald uur vertrekt door zowel een bus van Wauters en Weyn als een bus van Van Daele uitgevoerd, maar mag de ene enkel abonnementshouders meenemen, en de andere enkel mensen die losse tickets verkopen. Maar de concurrentie laait verder op.

Vanaf 1933 (KB 13 maart 1933) baat Van Daele op donderdagen een bijkomende dienst vanuit het gehucht Kwakkel via Sint-Pauwels naar Sint-Niklaas uit.

Op 30 maart 1936 draagt de firma Wauters en Weyn haar lijn Stekene-Sint-Niklaas over aan de NMBS, ze bleven nadien wel als pachter de lijn uitbaten. Omdat het ministerie twee busdiensten op hetzelfde traject niet leefbaar acht, trekt ze de vergunning van Van Daele in. Dit wordt een KB van 31 oktober 1936 bekrachtigd.

Zijn borgtocht, gestort bij het begin van de gunning, wordt niet terugbetaald, maar gebruikt om de nog openstaande bedragen bij de NMBS (concurrentievergoeding) te betalen.

Bronnen:

  • PA Oost-Vlaanderen: 3e afdeling, 3/3059bis/4 (machtiging), 3/3059bis/3 (dossier Wauters en Weyn, met vermeldingen over Van Daele), 3/3221/4 (deugdelijkheidsnummer O.V.61)

Lees meer over

Terug naar boven