Hybride bussen voor Brugge en Leuven

Tijdens haar bezoek aan Busworld maakte de Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen van Brempt, vandaag bekend dat De Lijn 15,8 miljoen euro extra in haar begroting (2008-2010) krijgt. Hiermee kunnen 50 hybride bussen aangekocht worden. De eerste 30 zullen worden ingezet in Leuven en Brugge. Op deze manier investeert De Lijn verder in milieuvriendelijke aandrijvingen in haar bussen.

Hybride bussen werken met een dubbele motor: een dieselmotor en een elekrische motor. De bus is zuiniger en stiller omdat de dieselmotor op een lager toerental draait. Daarenboven wordt ook de remenergie teruggewonen. De dieselmotor wordt automatisch uitgeschakeld zodra de bus stilstaat. Dit is vooral voordeling in een stad, waar een bus nu eenmaal veel moet stoppen.

Leuven en Brugge werden gekozen als proefproject omdat bussen er door het hart van de stad rijden. De inzet van hybride bussen zal het geluid en de uitstoot van schadelijke stoffen sterk terugdringen. Van Brempt hoopt dat de eerste hybride bussen tegen eind 2008 reeds de weg opkunnen.

Terug naar boven