Hybride VDL Bus & Coach Citea's voor Enschede

VDL Bus & Coach is gestart met de ontwikkeling van 2 hybride Citea's. Het betreft de lagevloer versie, de CLF (Citea Low Floor) met een lengte van 12 meter en een volledig vlakke vloer. De ontwikkeling wordt opgestart in het kader van het innovatieprogramma 'De Auto van de Toekomst Gaat Rijden' van de Nederlandse overheid. Dit programma is in het leven geroepen om innovaties voor stille, schone, zuinige, slimme en veilige mobiliteit versneld in Nederland op de markt te krijgen.

Stille, schone en zuinige bussen in Twente

De initiatiefnemers van dit openbaarvervoerproject zijn Regio Twente met de gemeente Enschede en busbedrijf Connexxion als partner. VDL Bus & Coach, Vossloh Kiepe, de Universiteit Twente en advies- en ingenieursbureau DHV zijn de mede-uitvoerders. De hybride Citea?s zijn bestemd voor de stad Enschede. Daar worden deze bussen gedurende een periode van 2 jaar in een normale dienstregeling ingezet. Gedurende deze 2 jaar worden de Citea's getest en wordt informatie verzameld over de operationele eigenschappen en de realiseerbare duurzaamheideffecten. De levering van beide Citea's staat gepland voor medio 2010.

Doelstellingen

Met de ontwikkeling van deze nieuwe generatie hybride bus worden bestaande technieken verbeterd en nieuwe technologieën toegepast. Doel is onder andere een brandstofbesparing van 50%, een CO2-emissiereductie van 50% en een fijnstof en NOx reductie van maar liefst 70%. Dit wordt bereikt doordat de Citea's elektrisch aangedreven worden waarbij de dieselmotor als generator van de elektrische energie fungeert. Naast het feit dat het lichtgewicht concept van de Citea op zich al aanzienlijke brandstofbesparingen oplevert, wordt bovendien de remenergie teruggewonnen, start de dieselmotor uitsluitend boven een bepaalde snelheid en slaat deze af bij een halte of bij stilstand. Bij het wegrijden wordt alleen gebruikt gemaakt van de elektromotor. Dit heeft als bijkomend milieuvriendelijke aspect dat er veel minder geluid geproduceerd wordt.

Lees meer over

Terug naar boven