Hybride VDL Citea voor Enschede

Begin december 2010 zijn in de Nederlandse stad Enschede 2 hybride Citea’s gepresenteerd. Het betreft Citea’s met een lengte van 12 meter en een volledig vlakke vloer.

Vanaf februari 2011 worden deze Citea’s in de normale dienstregeling ingezet onder de noemer ‘Lijn 2 gaat groen’. Gedurende een periode van 2 jaar wordt informatie verzameld over de operationele eigenschappen en gerealiseerde duurzaamheideffecten.

De nieuwe hybride Citea in de kleuren van Twents. © T. Stam.

Stille, schone en zuinige bussen in Twente

De initiatiefnemers van dit openbaarvervoerproject zijn Regio Twente met de gemeente Enschede en busbedrijf Connexxion als partner. VDL Bus & Coach, Vossloh Kiepe, de Universiteit Twente en advies- en ingenieursbureau DHV zijn de mede-uitvoerders.

De ontwikkeling van deze hybride Citea’s is in 2009 opgestart in het kader van het innovatieprogramma ‘De Auto van de Toekomst Gaat Rijden’ van de Nederlandse overheid. Dit programma is in het leven geroepen om innovaties voor stille, schone, zuinige, slimme en veilige mobiliteit versneld in Nederland op de markt te krijgen. De ontwikkeling van 2 hybride Citea’s past binnen dit programma en levert een bijdrage aan duurzame voertuiginnovatie.

Doelstellingen

Met de ontwikkeling van deze nieuwe generatie hybride bussen worden bestaande technieken verbeterd en nieuwe technologieën toegepast. Doelstellingen zijn onder andere een aanzienlijke brandstofbesparing en CO2 emissie-, fijnstof- en NOx-reductie. Dit wordt bereikt doordat de Citea’s elektrisch aangedreven worden waarbij de dieselmotor als generator van de elektrische energie fungeert. Bovendien wordt de remenergie teruggewonnen, start de dieselmotor uitsluitend boven een bepaalde snelheid en slaat deze af bij een halte of bij stilstand. Bij het wegrijden wordt alleen gebruikt gemaakt van de elektromotor. Over die stukken betekent dit 0% uitstoot oftewel zero emissie rijden. Een verder bijkomend milieuvriendelijk aspect is dat er veel minder geluid geproduceerd wordt.

Lees meer over

Terug naar boven