Irisbus wordt Iveco Bus

Op het 60ste UITP-congres, dat in Genève plaatsvond, werd de nieuwe naam van Irisbus én een nieuwe bus voorgesteld: de Iveco Bus Urbanway.

Maar eerst wat geschiedenis. Irisbus ontstond in 1999 door het samenvoegen van de busactiviteiten van Renault Véhicules Industriels en Iveco, die elk 50% in handen hadden. In 2001 moet Renault - dat een aandeel van 21% in Volvo neemt - haar aandeel in Irisbus aan Iveco verkopen. De dolfijn wordt het handelsmerk van de groep, behalve op de bussen van HeuliezBus.

De nieuwe Iveco Bus Urbanway

De naamsverandering komt er om het merk Iveco verder uit te bouwen in de busmarkt, vooral voor de nieuwe markten zoals Zuid-Amerika en China. HeuliezBus blijft zijn identiteit behouden, en zal binnenkort ook een nieuw model met een Euro 6-motor lanceren.

Urbanway

De lancering van Iveco Bus valt samen met de wereldpremière van het nieuwe Urbanway model, die aan de Euro 6-normen beantwoordt. De Urbanway kan in drie lengtes (10,5, 12 en 18 meter) geleverd worden, dit in een twee-, drie- of vierdeursversie. De Urbanway deelt hetzelfde framework en componenten met de Crossway. Het Urbanway chassis kan ook standalone geleverd worden.

Als aandrijving kan gekozen worden tussen de Tector 7 (6,7 liter) en Cursor 9 (8,7 liter) Euro 6-dieselmotoren, maar ook CNG en hybride aandrijving zijn mogelijk.

Als BHNS (Bus à haut niveau de service) kan de Urbanway met 3500 mogelijke stijlcombinaties uitgerust worden.

Iveco Bus Urbanway

Iveco Bus Urbanway

De chauffeurscabine en passagiersruimte werden volledig hertekend. De cabine is ingericht volgens de standaarden van de EBSF (Europan Bus System of the Future) die een hoge mate van ergonomie, ruimte en comfort bieden.

De passagiersruimte kan met uitgekiende LED-verlichting uitgerust worden. Omdat de middendeur iets meer naar achter verschoven is, kan er 1,5 vierkante meter extra staruimte gecreëerd worden. Op het brede centrale platform is er plaats voor twee rolstoelen. De nieuwe zitjes kunnen makkelijk onderhouden worden.

Eind dit jaar, begin volgend jaar, mogen we de eerste Urbanway op de weg verwachten.

Lees meer over

Terug naar boven