Leyland - een korte historiek

Leyland is wellicht het best gekende klassieke Britse busmerk. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis achter zich. Gesticht in 1896 als de Lancashire Steam Motor Company in het stadje Leyland, nam het in 1907 de naam Leyland Motors aan. Naast vrachtwagens werden sinds de jaren 1920 ook cars en bussen gebouwd.

Sinds 1946 werkte Leyland samen met AEC in de British United Traction groep. In de jaren 1950-1960 werden in Groot-Brittannië diverse andere bedrijven overgenomen, waaronder in 1962 de Associated Commercial Vehicles, waartoe ook AEC behoorde.

Sindsdien ging het nieuwe bedrijf als Leyland Motor Corporation door het leven. Dit fuseerde op zijn beurt in 1968 met de British Motor Holdings om zo de British Leyland Motor Corporation te vormen. Als busmerken had het ondermeer Leyland, Guy en AEC onder zijn hoede. Dit zou ook de achillespees worden van de groep: een teveel aan merken die veelal hetzelfde product voortbrachten.

In 1975 werd de groep genationaliseerd (British Leyland) waarna het in vier divisies opgedeeld werd. Een hiervan was Leyland Truck & Bus die op haar beurt in 1981 nogmaals gedeeld werd in een vrachtwagen en busdivisie. Deze laatste werd in 1988 aan Volvo Bus verkocht, dat het merk Leyland uitfaseerde.

Volledig integraal gebouwde Leyland bussen heeft België niet gekend, chassis des te meer.

Bronnen:

  • Doug, J. (1984). The Leyland Bus. Glossop: The Transport Publishing Company.
  • Eigen documentatie

Lees meer over

Terug naar boven