Vanhove & Castelein

Arthur Castelein (°Klerken 1894) uit Oostrozebeke en Marcel Vanhove (°Esen 1895) uit Meulebeke starten ergens in juli of augustus 1928 met een dienst Tielt-Marialoop-Meulebeke-Oostrozebeke-Ooigem-Bavikhove-Kuurne-Kortrijk, tot grote tevredenheid van de bediende gemeenten.

Enkel de NMVB vindt dat de sectie Kortrijk-Ooigem teveel concurrentie geeft voor hun buurtlijn.

Ze hebben op eigen risico de dienst uitgebaat (...) indien nu, niettegenstaande de slechten toestand der wegen (...) de HH. Casteleyn-Van Hove de uitbating van hun dienst hebben volgehouden, is het te wijden aan hun noest werken en hun overmoeid pogen om hun dienst zooveel mogelijk aan de verkeers noodwendigheden en -behoeften van het reizend publiek aan te passen, waarover niets anders dan lof kan worden gesproken.

Op 18 oktober 1928 vragen ze een vergunning voor deze lijn aan. Pas met het KB van 24 mei 1930 krijgen ze die, met een looptijd van tien jaar.

De dienstregeling van de lijn Kortrijk-Tielt

uurtabel

Hun eerste bussen die in het West-Vlaams register ingeschreven werden, zijn een Minerva, een Chevrolet en twee GMC. Later komen daar nog enkele Miesses bij. Een hiervan is afkomstig van Eduard Vandenaweele uit Gits.

Op 10 mei 1940 wordt de lijn Kortrijk-Tielt stilgelegd. Omdat intussen hun vergunning verlopen is, krijgen ze een tijdelijke machtiging. Vanaf 24 mei 1940 verandert de reisweg. Tussen Ooigem en Kortrijk gaat het dan via Desselgem, Deerlijk en Stasegem in plaats van via Bavikhove en Kuurne. Maar op 12 november krijgen de uitbaters het bevel om de lijn toch stil te leggen.

In februari 1948 vragen beide heren aan het provinciebestuur de toestemming om hun lijn opnieuw te mogen uitbaten. Ze vragen een machtiging aan voor een lijn Kortrijk-Harelbeke-Desselgem-Ooigem-Oostrozebeke-Meulebeke-Tielt. Hiertegen tekent de NMBS verzet aan. Een voorstel van de maatschappij om Vanhove & Castelein als pachter aan te nemen, wordt door hen negatief beantwoord.

Op dat ogenblik hebben ze twee Volvo, één Mercedes en één Bedford autocar ter beschikking.

Bronnen:

  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 904Z (Kortrijk-Tielt)
  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 30/1520 (Tielt-Ooigem-Kortrijk)

Lees meer over

Terug naar boven