In het contract voor de snelbus Hasselt-Lommel zijn de voorbije maand vier nieuwe Citaro LEÜ in dienst genomen.
Eind november werd de 401279 geleverd, gevolgd door de 401280-401282 in december. De drie Van Hool T9 worden enkel nog in de spits gebruikt. Ook heeft VBM twee Mercedes-Benz O 405 aan zusterbedrijf Melotte uit Neerpelt uitgeleend.
De 401279 in de Hasseltse Astridlaan.
De nieuwe Mercedes-Benz Citaro LEÜ's die bij VBM rijden, zijn de allereerste Citaro?s die met hun Euro 5-motor en supplementaire roetfilter voldoen aan de vooropgestelde EEV-emissienorm. "Voortschrijdende techniek bracht de limietwaarden van een Euro 5-motor zeer dicht bij de EEV-norm. Door supplementair op de Euro 5-motor met Ad Blue een roet- of dieselpartikelfilter te plaatsen, wordt de schadelijke uitstoot van fijn stof gereduceerd tot een strikt minimum", verduidelijkt technisch directeur Mario Provez.
"De Mercedes-Benz EEV-motor stoot nog eens 75% minder partikels uit dan de toch al milieuvriendelijke Euro 5-motor. Roetfilters vangen tot meer dan 95% van het schadelijke roet op. Roetdeeltjes, kleiner dan een duizendste millimeter, ontstaan door de onvolledige verbranding van dieselbrandstof en veroorzaken mee de luchtvervuiling. Door een degelijke roetfilter te plaatsen, zal de uitstoot van roet dalen tot minder dan 0,001 gr/km?.
Ook het interieur van de vier Mercedes-Benz Citaro LEÜ is een exclusiviteit. "Wij hebben gekozen voor een Mercedes-Benz Citaro LEü met lage instap en een uniek modulair interieur, met kwalitatief betere zetels. Enerzijds vroeg De Lijn een voertuig dat zonodig rolstoeltoegankelijk is, anderzijds wou men een maximaal aantal zitplaatsen omdat het een snelbusdienst over lange afstand is. In samenspraak met EvoBus hebben wij gekozen voor een flexibel interieur. Tegenover de achterdeur bevindt zich een verankerd bordes met zes stoelen, dat je zonodig uit de bus kan halen. Op die manier krijg je plaats om een rolstoelgebruiker veilig te laten meerijden. Daartoe is ook voorzien in een uitklapbaar platform om de rolstoel aan boord te rijden.
Een ander aspect van het modulair interieur zijn de bagagerekken, die zonodig eveneens kunnen worden verwijderd. Het modulair interieur laat bijvoorbeeld toe om bepaalde snelbusritten rolstoeltoegankelijk te maken. Ook kunnen wij de bussen gemakkelijker gaan inzetten als een klassieke standaardbus van zodra zij de gemiddelde leeftijd van zeven jaar hebben bereikt. Het volstaat dan om de bagagerekken en het bordes met zes stoelen eruit te verwijderen".
Bron: persbericht EvoBus België