Albert Léonard

Albert Léonard stamt uit een familie van busuitbaters. We vinden hem voor het eerst in 1928 terug.

Dit artikel is niet volledig. Heb je zelf meer informatie over dit bedrijf? Contacteer ons dan.

Hij vraagt in dat jaar een lijn aan tussen Verviers, Dolhain en Eupen. Het daaropvolgende jaar trekt hij zijn aanvraag terug in. Ondertussen legt hij zich op het toeristisch vervoer toe. Hij krijgt in juni 1934 de machtiging nr. A 159 om autocardiensten in te leggen.

In 1947, we vinden hem dan terug in de Rue Armand Simonis te Verviers, krijgt hij een tijdelijke vergunning om de lijn Verviers-Jalhay uit te baten. Dit in de plaats van Max Frédéric die de uitbating van deze lijn gestaakt had.

Op 27 september 1949 vindt een publieke aanbesteding plaats. Drie aanbiedingen worden in aanmerking genomen, afkomstig van Albert Léonard, Max Frédéric en van de Garage du Perron. Léonard haalt het, zijn gunning wordt met een regentsbesluit van 25 januari 1950 bekrachtigd.

De dienstregeling van de lijn Verviers-Jalhay uit 1950.

dienstregeling

In de dienstregeling vinden we deze lijn bij de private lijnen onder het nummer 1061 terug.

In december 1951 overlijdt Albert Léonard, waarna zijn weduwe Angèle Vincent de zaak overneemt. Wanneer zij een jaar later overlijdt, neemt dochter Marcelle Léonard , samen met haar verloofde Charles Voss de exploitatie over.

Op 1 februari 1958 dragen ze de lijn over aan Autobus Wergifosse uit Waimes. Ook enkele bussen gaan mee over naar de nieuwe uitbater. Tot op heden is Wergifosse uitbater van deze lijn.

Tekst: Michel Prégaldien

Bronnen:

  • Documentatie Michel Prégaldien
Terug naar boven