Alfons De Munter

Alfons De Munter uit Kieldrecht, die wellicht al sinds begin 1924 de dienst Kieldrecht-Sint-Niklaas uitbaat, vraagt op 4 maart 1924 een machtiging voor deze lijn aan.

Het blijft dan stil rond deze gunning tot in 1928. Op 17 november van dat jaar vraagt hij opnieuw een machtiging aan. Vooral de Buurtspoorwegen liggen dwars, omdat ze deze lijn als een geduchte concurrent zien voor hun buurttram tussen Sint-Niklaas en Doel. Uiteindelijk krijgt hij toch zijn machtiging, deze wordt door het KB van 24 september 1929 bekrachtigd. Op dat moment bezit hij een Chevrolet met 18 à 20 plaatsen.

De dienstregeling van de lijn St-Niklaas-Kieldrecht uit 1934. Doorblader de volledige dienstregeling.

dienstregeling

De concurrentie met de buurttram blijft duren. De NMVB klaagt vooral over het feit dat op donderdagen (marktdag te Sint-Niklaas) de bussen van De Munter en Geerts net voor de tram uitrijden, en zo veel klanten afsnoepen. Vanaf 15 mei 1935 probeert de NMVB het tij te keren door meer comfortabele motorrijtuigen in te zetten.

Uiteindelijk verzaakt De Munter begin 1936 aan zijn lijn. Per KB van 18 maart 1936 wordt immers zijn machtiging ingetrokken.

Er waren dagelijks drie heen- en terugritten voorzien, aangevuld met twee extra ritten op donderdag.

Bronnen:

  • PA Oost-Vlaanderen: 3e afdeling, 3/3059/7 ( machtiging, deugdelijkheidsnummers)

Lees meer over

Terug naar boven