De Meibloem had al een lange geschiedenis achter zich toen ze in 1984 de zaak van Vandecasteele uit Meulebeke overnam.
Kamel Meeuws, eigenaar van een ijzerwarenwinkel in Pittem, bouwde in het begin van de jaren 1930 een vrachtwagen tot autobus om, waarmee hij in het weekend dagjesmensen vervoerde. In 1939 kocht hij een gloednieuwe autocar, die de naam 'de Meibloem' kreeg. Dit omdat er toen vrijwel enkel in het 'seizoen' (van mei tot september) gereden werd. De car werd in 1940 door het leger opgevorderd.
In 1961 nam zijn dochter, Mariette, samen met haar man Hugo Eelbode de zaak over. In 1972 werd beslist om enkel in de autocarsector door te gaan. Er werden ondermeer drie lijnen voor het fabrieksvervoer van Bekaert uit Zwevegem gereden. In hetzelfde jaar werd net buiten de dorpskern van Pittem een nieuwe garage opgericht.
Met de overname van Vandecasteele (met het contract 3661) kwam er een forse uitbreiding van het wagenpark. Zeven bussen kwamen over. In die periode bouwt Bekaert zijn fabrieksvervoer stilaan af.
Deze Jonckheere TransCity (366106) is één van de eerste nieuwe bussen bij De Meibloem.
Vanaf 1992 neemt Bart Eelbode het heft van zijn ouders over.
Om het probleem van de twee vestigingen (Pittem en Meulebeke) op te lossen, wordt een nieuwe garage in Tielt opgericht.
Nadat De Meibloem al de eerste exploitant was die - in juli 1989 - een Jonckheere City 041, mocht het bedrijf ook als eerste West-Vlaams bedrijf in mei 2006 een Mercedes-Benz Citaro LE en in maart 2011 een VDL Bus & Coach Citea CLE verwelkomen. De afgelopen jaren werd het wagenpark verjongd, door de instroom van nog twee VDL-Jonckheere Transit 2000, twee Mercedes-Benz Citaro G II en een Iveco Crossway LE.
In juli 1989 nam De Meibloem als eerste exploitant een Jonckheere City 041 in dienst. André Vliehge kon de bus in Ingelmunster fotograferen.
Bij de nieuwe contracten werkt De Meibloem samen met Mandel Car Toerisme uit Izegem in de tijdelijke vennootschap TIZ. Samen halen ze het pakket 5507 binnen. Hierin voert De Meibloem ritten uit op lijn 68b (nu 52, Kortrijk-Tielt) en 73a (nu 73, baanvak Tielt-Deinze).
Bronnen:
Website De Meibloem