Karel Ceusters

Karel Ceusters, steenhouwer uit Lier, vraagt op 27 februari 1924 samen met een zekere H. Somers (ook uit Lier) een lijn tussen Lier en Herentals aan. Het ministerie gaat niet akkoord, omdat de lijn parallel met de spoorweg loopt.

Hij begint dan maar in april 1924 op eigen houtje een lijn tussen Kessel (gemeentehuis) over Lier naar Mortsel Oude God. Met de andere uitbaters van het vak Oude God-Lier sluit hij een overeenkomst wat de dienstregeling betreft. Ceusters bestuurt zelf zijn enige bus, een omgebouwde Ford T. Op 9 oktober 1924 vraagt hij zijn lijn aan. De deputatie gaat op 26 juni 1925 akkoord, het KB volgt op 18 november dat jaar.

In 1927 regelt de deputatie de vertrekuren van de diverse diensten die op dat moment bestaan tussen Lier en Oude God. In dat jaar beschikt hij over drie Miesse's, een Brossel en een GMC.

Ceusters wil in maart 1930 zijn lijn tot in Antwerpen verlengen. Dit wil de deputatie niet. Wel stemt ze in met een verlenging vanuit Kessel naar Nijlen.

Een zekere F. Van Dyck had op 3 maart 1930 toelating gekregen voor een dienst Lier-Herentals. Omdat het ministerie aarzelt, ziet hij in mei 1930 af van z'n vraag en draagt hij zijn rechten op Ceusters over. De deputatie stemt in met de overdracht. In oktober 1930 verschijnt het KB. De machtiging loopt tot november 1935.

De dienstregeling van de lijn Lier-Herentals uit 1934. Doorblader de volledige dienstregeling.

dienstregeling

Ceusters draagt het traject Lier-Oude God in 1932 over aan de Autobus Kruger te Lier. Ook wordt het aantal ritten op het traject Lier-Herentals opgeschroeft van zes naar negen.

Wanneer in 1935 de machtiging vernieuwd moet worden, laat de NMBS haar voorkeursrecht gelden. Een KB van 15 november 1935 geeft de machtiging aan de spoorwegen, die Ceusters als pachter van de lijn aanstellen.

In mei 1940 neemt Autobus Kruger de lijn Lier-Herentals van hem over.

Bronnen:

  • PA Antwerpen: 7e afdeling, GV4/22 (Herentals-Lier), GV4/56 (Kessel-Oude God) en GV4/202 (Herentals-Oude God)

Lees meer over

Terug naar boven