Victor Seys

Victor Seys uit Kortemark vraagt op 29 januari 1932 een marktlijn aan tussen Kortemark, Hooglede en Roeselare.

Dit artikel is niet volledig. Heb je zelf meer informatie over dit bedrijf? Contacteer ons dan.

Als voorwaarde wordt hem gesteld dat hij z’n vertrekpunt niet aan het station van kortemark mag plaatsen, om geen nadeel te berokkenen aan de spoorlijn, en aan de busdiensten van Vandenaweele (Koekelare-Roeselare).

Een KB van 19 november 1934 geeft hem de vergunning voor deze marktdienst. Maar al in mei 1935 stopt hij ermee. Nadien (KB 20 februari 1936) wordt hij van z'n rechten vervallen verklaard.

Hij legt zich op het toerisme toe; maar rijdt ook een niet-vergunde werkliedendienst vanuit Kortemark naar Frankrijk (via Menen). Hiervoor wordt hij in mei 1935 veroordeeld tot vijf maand gevangenis. Hij had in 1934 een aanvraag ingediend.

In juli 1937 kan Victor Seys de lijn Torhout-Oostende van Emiel Bonte overnemen. Hij dient op 1 oktober 1937 een aanvraag bij de deputatie in. Maar vanaf 22 januari 1938 baat Bonte de lijn terug zelf uit. Het komt tot een geschil, waarbij de deputatie oordeelt dat enkel Bonte een vergunning bezit.

Wanneer Bonte in augustus 1938 vervallen verklaard wordt van deze lijn, probeert Victor Seys ze opnieuw over te nemen. Hij had al in juli 1938 een aanvraag ingediend. Uiteindelijk zal de NMBS haar voorrangsrecht opeisen.

Na de oorlog gaat Victor Seys verder met toerisme. Het eerste na-oorlogse voertuig was een AEC Regent uit 1934 (ex London Transport STL 533), een voertuig uit een grote groep die als eerste na-oorlogse hulp door de Britse regering aan België werd geschonken. Dit voertuig kreeg in 1957 een nieuwe carrosserie van Desot, waar Victor Seys klant was.

Daarnaast komen er in de jaren 1950 nog twee AEC Reliance/Desot bij het bedrijf rijden.

Victor Seys stopt in 1976 met zijn bedrijf.

Met dank aan Albert Van Huizen.

Bronnen:

  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 916Z (marktdienst Kortemark-Roeselare)
  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 948D (werkliedendienst Kortemark-Menen grens)
Terug naar boven