Veelgestelde vragen

Wat is Zone 01?

Het belangrijkste doel van Zone 01 is het bijhouden van een databank van bussen die in het Belgische openbaar vervoer reden en rijden. Autocars en schoolbussen worden niet opgenomen.

Maar openbaar vervoer is meer dan gegevens en foto's. Achtergrond is even belangrijk: zonder bedrijven en constructeurs geen bussen. Daarom vind je ook een aantal artikels over de huidige en vroegere bedrijven, en korte nieuwsberichten over nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de constructeurs.

Echt alle bussen?

Helaas (nog) niet. Vanaf de jaren 1970 is onze databank voor ongeveer 90% volledig. Van enkele - oudere - bedrijven hebben we redelijk complete gegevens, de rest van de gegevens is fragmentarisch. Contacteer ons als je zelf nog aanvullingen hebt.

Zijn alle gegevens correct?

Dat kunnen we niet garanderen. Gegevens werden vroeger vaak overgepend, dus is een vergissing in een nummertje vlug gebeurd. Zie je 'n fout, meld die dan via het onze facebookpagina.

Zone01 kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de correctheid en volledigheid van de hier aangeboden gegevens en eventuele schade die hieruit zou voortvloeien.

Mag ik gegevens overnemen?

Dat mag, op voorwaarde dat je je bron vermeldt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een link naar de individuele busfiche, reeks- of contractpagina.

Mag ik foto's downloaden?

Dat mag, zolang je deze niet opnieuw publiceert. Wil je foto's publiceren met een "Zone 01" watermerk, dan heb je eerst onze toestemming nodig. Contacteer ons voor meer informatie.

In deze site is heel wat vrije tijd en energie gekropen, zowel in het documenteren en schrijven van artikels, als in het overal te lande foto's maken. Denk hierbij na vooraleer je klakkeloos informatie en foto's zou kopiëren en opnieuw publiceren.

Ik heb thuis nog oude foto's, informatie of oude dienstregelingen liggen, kunnen jullie hiermee iets aanvangen?

Jazeker, we bouwen nog steeds verder aan ons fotoarchief, dat op termijn ook volledig beschikbaar zal worden gesteld op de site. Contacteer ons voor meer informatie. Ook ander bronmateriaal (dienstregelingenboekjes, informatiefiches over bussen, werkdocumenten) is altijd welkom.

Ik denk dat ik een vroegere lijnbus gezien heb

Veel bussen krijgen na hun leven bij een openbaar vervoerbedrijf een nieuwe carrière. Dit proberen we ook op te volgen. Denk je zelf een vroegere lijnbus gezien te hebben, Contacteer ons.


Zone 01 heeft geen enkele band heeft met De Lijn, de TEC of de MIVB of andere bedrijven die openbaar vervoerdiensten uitbaten. Je kan bij deze bedrijven terecht met je vragen over dienstregelingen, tarieven, huren en kopen van bussen, verloren voorwerpen etc. Denk hieraan alvorens je ons contacteert.

Terug naar boven